Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » PVC дограма » 9 съвета как да се борим с мухъла при PVC дограмата
мухъл при PVC дограмата

9 съвета как да се борим с мухъла при PVC дограмата

Мухълът, който се появява по PVC дограмата, е досаден. При дъжд веднага се сещате, че ще се появи с повишената влажност. Освен неприятния вид и замърсяването на рамките на дограмата той носи и рискове. Спорите са вредни за живеещите в дома,  а също и за профилите на дограмата. Затова е необходимо да се вземат мерки за справяне с мухъла.

 

Защо при ПВЦ дограмата мухълът се появява по-лесно

PVC профилите изолират много добре. Виал Комфорт препоръчва тази дограма поради изолиращите й качества. Но това освен предимство е и причина за задържането на влагата в стаята и образуването на мухъл. С добрата изолация вече няма циркулация на въздуха, при която влагата може да се изведе навън. В топлината на стаята влагата кондензира по прозорите и скоро мухълът е налице.

 

мухъл по прозорците

 

Как можете да предотвратите или да се справите с вече образуван мухъл

Виал Комфорт ви предлага съвети, свързани с намаляването на влажността на въздуха в дома,  както и с избягването на отделянето на голямо количество влага. Ще ви посочим и необходимата температура и влажност, с които можете да се справите с мухъла.

 

Начините за справяне с мухъла чрез намаляване на влажността на въздуха в дома

Виал Комфорт ви съветва да прилагате начините за вентилация, тъй като така можете да помогнете за извеждането на влагата. Всички начини за вентилиране са сред основните средства за справяне с мухъла. Основно можете да постигнете вентилация чрез проветряване, затова трябва да отваряте редовно прозорците. Климатиците също допринасят за вентилацията на вътрешния въздух. Особено се грижете за вентилацията в кухнята. Ето няколко съвети:

  1. Вентилационният отвор на кухнята трябва винаги да е отворен – това е помещението, в което се поддържа най-висока температура, а и влажността е най-висока.
  2. Проветрявайте често, ежедневно, дори и за кратко. Достатъчно е прозорците да са отворени в продължение на 10-20 минути. Всяко проветряване отвежда навън влага.
  3. Ако е удобно, оставяйте вътрешните врати отворени – така също улеснявате циркулацията на въздуха в дома.
  4. Ако имате климатик, той допринася за циркулация на въздуха. Ако все още нямате, замислете се и за това предимство.

Как да избегнете рискове от увеличаване на влагата във въздуха у дома

  1. Цветята в стаята са източници на влага; особено наредени на перваза на прозорците, те способстват за образуване на мухъл.
  2. Сушенето на пране в стаята води до отделяне на влага. През зимата е много удобно дрехите да се сушат по радиаторите. Но така влагата от тях бързо се натрупва във въздуха. Непременно проветрявайте, ако сушите дрехи вътре в дома.

Препаратите и миещите средства ще помогнат за отстраняване на мухъла

  1. Не само за да върнете привлекателния вид на PVC прозорците, а и да отстраните спорите, съдържащи се в мухъла, потърсете фунгицидни препарати и миещи средства, съдържащи хлор, за почистване на мухъла. Непременно извършвайте почистването с ръкавици.

Стойности на температурата и влажността, които трябва да поддържате

  1. За да не създавате благоприятна среда за образуване на мухъл, поддържайте температура не по-висока от 22 градуса.
  2. Влажността трябва да бъде до 30%. Можете да си купите термометър с влагомер, за да следите не само температурата, но и влагата.

Share Button