Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » PVC дограма » Флоатно стъкло – най-разпространеното стъкло за PVC дограма
стъкло за PVC дограма

Флоатно стъкло – най-разпространеното стъкло за PVC дограма

Флоатно стъкло – най-разпространеното стъкло за PVC дограма

Икономичният метод за производство на стъкло – широко разпространен и до днес

Флоатното стъкло дължим на сър Алистър Пилкингтън. Той е изобретил така наречения „флоатен“ метод на производство на стъкло, който довел до революция в стъклопроизводството през 1960-те години. Разработването на метода му отнело цели седем години.

Целта на Пилкингтън била да разработи по-икономичен метод за производство на висококачествено стъкло, необходимо за витрини, коли и други приложения, в които било необходимо да не се наблюдава изкривяване, тоест стъклото трябвало да е с добри оптични свойства.

Днес технологията на получаване на флоатно стъкло на сър Пилкингтън се използва за добиване на 90% от цялото количество стъкло, произвеждано в света.

 

поръчайте дограмаСвържете се с нас, за да ви предложим най-добрата оферта за PVC дограма с флоатно стъкло

 

Процесът на производство на флоатно стъкло

Разтопената стъклена маса се излива във вана, в която има разтопен калай. Калаят допринася за подравняването на стъклената маса, стичаща се по него. В процеса на преминаване се извършва бавно охлаждане на стъклената маса, която излиза от ваната във вид на непрекъсната лента. След допълнително полиране на тази лента готовият продукт е с успоредни повърхности. Последващото закаляване, или темпериране, на стъклото се извършва чрез нагряване в темперна пещ. Така се елиминират повърхностните напрежения, останали при формирането на стъкления слой, и се намалява рискът от спонтанно счупване.

Флоатно стъкло

Широката употреба на флоатното стъкло

Поради гладкостта си и липсата на оптически дефекти флоатното стъкло е изключително широко използвано. При производството на PVC дограма Виал Комфорт предлага този вид стъкло като универсален и евтин вариант.

Предимствата на флоатното стъкло

 • Може да се монтира навсякъде, без ограничения.
 • Предлага се с различни дебелини, от 3 мм до 19 мм. Дебелините, с които се използва в стъклопакетите за ПВЦ дограма, са с дебелини, 3, 4, 5, 6, 8, 10, до 19 мм.
 • Този вид стъкло предлага висока стъклопропускливост.
 • Флоатното стъкло може да се използва като основа, върху която се нанасят специални покрития. Така се постигат слънцезащитни и топлоизолационни свойства.
 • Освен безцветно флоатното стъкло може да бъде и обемно оцветено.

Предимства на оцветеното флоатно стъкло

Оцветяването на флоатното стъкло се постига чрез добавяне на метални оксиди към суровините за стъклото. Така се постига зелен, син или бронзов цвят. Освен желан цвят оцветеното флоатно стъкло предлага и други предимства:

 • То допринася за намаляването на слънчевата светлина, проникваща в стаята: абсорбира по-голямо количество топлина в сравнение с прозрачното флоатно стъкло.
 • С оцветено флоатно стъкло се намалява и проникването на ултравиолетовите лъчи.
 • Още един положителен ефект е намаляването на отблясъците, проникващи в стаята.
 • Цветното флоатно стъкло може да се подлага на различни видове обработка: огъване, закаляване, ламиниране.

Предимства на цветните флоатни стъкла според цвета им

 • Изберете сиво стъкло, ако целта ви е ефективно контролиране на слънчевите отблясъци и топлина.
 • Зеленото флоатно стъкло предлага висока светлопропускливост.
 • Светлосиньото стъкло предлага добра комбинация на по-голяма дебелина и висока светлопропускливост.
 • Тъмносиньото и бронзовото флоатно стъкло комбинират намаляване на отблясъците и топлопропускливост в висока пропускливост на видимата светлина.
Share Button