Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » PVC дограма » Два полезни съвета за PVC дограма
грижа за PVC дограмата

Два полезни съвета за PVC дограма

PVC дограмата е вече основен елемент в домовете. Тя е широко разпространена поради удобствата, които предлага, както и поради привлекателния си вид. Но често фирмите, които монтират PVC дограма, не дават на собствениците на домовете с нови прозорци основните два съвета, които ще им помогнат за поддържането на дограмата и в студеното време ще бъдат изключително полезни.

 

поръчайте дограмаСвържете се с нас, за да ви предложим най-добрата оферта за смяна на PVC дограма

 

Първи съвет: поддържайте PVC дограмата чрез смазване

За тези, които са технически грамотни и работят с машини, това е познато правило. Но мнозина собственици на PVC дограма не се сещат за това, че елементите, които са подвижни, трябва да се смазват, за да продължат да функционират добре.

Когато дръжката или механизмът на рамката започнат да скърцат, може би ще се обърнете към майстор. Предотвратете скърцането чрез редовно смазване.

За смазване подхожда маслото за шевни машини. Можете да го намерите във всеки магазин за шевни машини и аксесоари за тях. Флакончето е удобно за смазване, а за подвижните части на PVC прозореца са необходими няколко капки.

Смазването трябва да се извършва поне веднъж годишно, а за предпочитане е по 2-3 пъти. То не отнема много време, но редовното смазване спестява много проблеми – скърцане и трудно функциониране на подвижните части.

 

поддържане на PVC дограмата

 

Втори съвет: режимите за PVC прозорците през лятото и през зимата

Има два периода, през които трябва да сменяте режима на PVC прозорците. Пролетта е време за смяна към летен режим, а есента – за смяна към зимен режим. Звучи много специализирано, но ще се убедите, че е много елементарно.

След като отворите прозореца, ще видите затварящия механизъм. За преминаване към зимен режим трябва да се регулира ексцентрикът – това е специален винт. Ексцентриците могат да се различават по вид при различните производители, но са предимно кръгли или овални и имат отвор за регулиране.

 

режимите за PVC прозорците

 

Снабдете се с шестогран за регулирането

Регулирането се извършва с шестостенен ключ, или шестогран. Такива ключове се продават в магазините за крепежни елементи. Можете да ги намерите и в кварталния магазин за железария. Те са евтини, а ще ви бъдат необходими за смяна на режима.

 

Как се извършва регулирането

При завъртане ексцентрикът се премества спрямо оста си и с това регулира силата на притискане на рамката.

 

монтаж на PVC профили

 

Режимът, в който монтажниците оставят механизма на новите PVC прозорци – междусезонен

При поставянето на PVC дограма обикновено механизмът се оставя в междусезонен режим. За правилно функциониране и особено за добра изолация от външния студ през зимата механизмът трябва да се настрои на друг режим, според сезона.

 

Как да проверите дали механизмът на прозореца е в летен режим

За целта използвайте лист хартия. Затиснете лист хартия между рамката и прозореца. Ако лесно можете да издърпате листа, прозорецът е в летен режим. Ако за издърпване на листа трябва да дръпнете силно и при това листът се скъса, прозорецът е в зимен режим.

 

Не оставяйте механизма непрекъснато в зимен режим

При зимния режим натоварването върху уплътнителя се увеличава значително. Това е за постигане на добра изолация. Ако през лятото прозорецът се остави в зимен режим, при честото отваряне и затваряне, което е неизбежно през този сезон, уплътнителят ще се износи много бързо.

Share Button