Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Дограма » 10 съвета при избор на дограма
избор на дограма

10 съвета при избор на дограма

Домашният уют се създава от обстановката, а дограмата е важна част от тази обстановка. Тя не само осигурява изолация, но допълва интериора по специфичен начин. За да улесним избора на дограма в зависимост от помещението и предназначението му, по-долу предлагаме най-важните насоки.

 

  1. Изберете дограмата според мястото, което трябва да оборудвате с врати и прозорци. Ако ще остъклявате стаи в жилището, PVC дограмата е по-подходяща, тъй като осигурява по-добра изолация. Ако ще остъклявате балкон и целта е да запазите пространството от прах и дъжд, по-подходяща е алуминиевата дограма.

 

  1. Ако държите на дървената дограма, трябва да предвидите поддържане на 5-6 години. Дървото има своите предимства, тъй като е естествен материал. Но то се поддава на гниене и деформации. Повърхността на дограмата трябва да се боядисва или лакира периодично.

 

  1. Ако искате да защитите дома си от кражби, добре е да си поръчате и противовзломен обков за дограмата. Той включва по-здрави стъклопакети и профили. Тук също трябва да предвидите допълнителни грижи за обкова за поддържането му в добро състояние, включително смазването на елементите поне веднъж годишно.

 

  1. Ако ще поръчвате дограма за магазин или склад, алуминиевите прозорци и врати са подходящият избор. Те не се нуждаят от специални грижи, могат лесно да се ремонтират или сменят. Освен това рамките могат да се изработят в най-различни размери и форми. Трябва обаче да платите повече, тъй като алуминиевите конструкции са по-скъпи.

 

  1. За врати, които да осигуряват добра защита, стоманата е най-подходящият материал. Стоманените врати са здрави и огнеупорни. Трябва обаче да предвидите, че те са добри проводници както на шум, така и на топлина, въпреки че при новите стоманени врати топлопроводимостта е значително по-ниска.

 

  1. Ако искате да постигнете елегантност с избора на врата, изберете стъклена. Стъклените врати са сравнително нов елемент, но стават все по-популярни, тъй като създават илюзията за по-голямо пространство на помещението. Вратите могат да са изцяло изработени от стъкло, или стъклото да е в метална или дървена рамка. Популярни са и комбинациите от стъкло, метал и дърво. Така се постигат оригинални решения. За стъклени врати отново трябва да предвидите по-големи разходи.

 

  1. Ако трябва да смените вратата на банята, поръчайте PVC или алуминиева врата, тъй като дървото бързо загнива в непрекъснато влажната среда.

 

  1. Изборът на профила зависи от качествата, които искате да постигнете с новата дограма. С дървените профили постигате топлоизолация и шумоизолация, а освен това не се получава конденз. За устойчиви на атмосферните процеси врати и прозорци е препоръчително да изберете PVC профили. За елегантност и лесно поддържане изберете алуминиеви профили, но трябва да имате предвид, че поради високата топлопроводимост на алуминия образуването на конденз е неизменен съпътстващ проблем.

 

  1. Ако държите да поръчате дограма, при която да са възможни ремонти, не се спирайте на PVC дограма. Конструкциите не могат да се ремонтират.

 

  1. Изборът на стъклопакета може да допринесе за голяма икономия на разходи за отоплението. Дограмата с високоемисийно стъкло, така нареченото К стъкло, осигурява икономия на топлина, тъй като специалното метално покритие на стъклото отразява топлината навътре и същевременно пропуска светлината и топлината отвън.

 

 

Share Button