Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Дограма » Често задавани въпроси за дограмата
четворен стъклопакет

Често задавани въпроси за дограмата

Какъв процент от загубите на топлина се извършва чрез дограмата?

Установено е, че загубите на топлина с некачествена дограма могат да достигнат до 50%.

 

Как с остъкляване с подходяща дограма се регулира и пести енергия в жилището и в сградата?

Качествата на стъклата в стъклопакета, като висока светлопропускливост и ниско ниво на топлопреминаване, спомагат за регулиране и пестене на енергия в жилището и в сградата.

 

Защо изборът на стъклопакет е важен?

Броят на стъклата в стъклопакета и видът им са факторите, които определят изолационните им свойства.

 

Как аргонът, който заменя въздуха в стъклопакетите, води до подобрена енергийна ефективност на целия стъклопакет?

Аргонът е по-тежък от въздуха и инертен газ. В стъклопакета той ограничава въздушния поток в пространствата между стъклата и така увеличава енергийната ефективност на целия стъклопакет.

 

Какво е дистанционер?

Дистанционер се нарича кухият профил, който се изпълва с хигроскопично вещество. Това вещество спира процеса на кондензиране вътре в стъклопакета.

 

Защо се налага обръщане на дограмата?

Обръщането на дограмата се извършва след нейната смяна. Това се налага за обработката на разстоянията, които остават между дограмата и стената и подобряване на изолацията. Използват се различни техники за обръщане на прозорци, но най-популярните са с измазване с мазилка и гипс, използване на гипсокартон или топлоизлационни плоскости.

 

Каква дограма е за предпочитане, ако планираме поставяне на обков?

PVC дограмата е подходяща за приложения, в които ще поставим и обков. Инсталирането на обков е с достъпна цена и ще осигури защита от взлом.

 

Какви са предимствата на PVC дограмата?

На първо място, това е по-ниската цена. На второ, PVC профилите имат нисък коефициент на топлопроводимост и по-ниска възможност за кондензиране на влага. Освен това тази дограма се монтира лесно и се поддържа лесно.

 

Какви са недостатъците на PVC дограмата?

PVC профилите стареят по-бързо в сравнение с алуминиевите. Освен това PVC материалът пожълтява бързо, когато се излага често на слънце.

 

Какви са предимствата на алуминиевата дограма?

Алуминият е материал, устойчив и на големи температурни амплитуди. Той старее бавно, пожароустойчив е и притежава голяма здравина, което го прави подходящ и за по-сложни конструкции.

 

Какви са недостатъците на алуминиевата дограма?

При алуминиевата дограма по-лесно се получава кондензиране на влага. Освен това в среда с повишена соленост, като например в крайморски райони, по повърхността на профилите се появяват шупли.

 

Какво е нискоемисийно стъкло?

Това е още едно название на К стъклото. Това е стъкло със сребърна промазка, с която се намаляват загубите на топлина през него. Обикновено в стъклопакета нискоемисийното стъкло се поставя от вътрешната страна. То пропуска топлина повече отвън навътре, което през лятото води до задържане на топлина в стаята. Нискоемисийното стъкло повишава топлоизолацията на целия стъклопакет с около 50%.

 

Какво е енерджи стъкло?

Енерджи стъклото се нарича и стъкло четири сезона. Както К стъклото, то има метализиран слой от едната страна. С него се постига оптимално пропускане на топлина и отвън навътре, и отвътре навън, през всички сезони.

 

Как да избегнем конденз на дограмата?

Кондензът се получава при висока влажност на въздуха и студени повърхности, при допир с които влагата от въздуха се кондензира. Единият начин за избягване на конденз е инсталирането на PVC дограма. Другият начин е двуосово отваряне, за лесно проветряване.

 

Share Button