Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Дограма » Решаване на проблема с конденза и мухъла по стъклопакета
мухъла по стъклопакета

Решаване на проблема с конденза и мухъла по стъклопакета

Кондензът се появява във формата на изпотяване вътре в стъклопакета, поради разхерметизиране. Може да се наблюдава и от вътрешната страна на прозореца.

 

Къде първо се забелязва кондензът

Кондензът се наблюдава първо по края на стъклото, тъй като той е най-студен, или в долния край на стъклото, тъй като рамката на крилото, а също и наличието на широки первази, затрудняват преминаването на въздушния поток.

 

Кондензът в неотоплявани стаи

В неотоплявани стаи също може да се наблюдава конденз, тъй като през нощта те изстиват постепенно, а въздухът е изпълнен с водни пари, образувани от дишането.

 

Конденз поради разхерметизирането на стъклопакета

Между стъклата в стъклопакета има въздушно пространство, ограничено от дистанционери, т.е. метални или пластмасови рамки, пълни с абсорбиращ материал и върху него бутил, който не дава възможност за преминаване на водни пари. Краищата на стъклата също се херметизират. Така се получава херметично затваряне на пространството, за да се постигне добра изолация. Ако се появи конденз вътре в стъклопакета, този стъклопакет трябва да се смени с нов.

 

Начини за намаляване или отстраняване на конденза

Накратко казано, от контакта на студена повърхност и влажен въздух се образува конденз, а при продължителен конденз се появява и мухъл. Следователно решението за ограничаване или отстраняване на конденза и мухъла е да се намали влажността на въздуха:

  • Чрез проветряване на стаята редовно, по няколко пъти дневно, за кратки интервали, по 5 минути. При кратко проветряване температурата в стаята ще се възстанови бързо след затварянето на прозореца.
  • Ако имате възможност, инсталирайте вентилационна система – тя ще намали значително влагата в дома ви.
  • Не сушете прането в стаята – това води до отделяне на влага.
  • Изнесете от стаята саксиите с цветя и декоративни растения.

 

При конденз в кухнята

В кухнята инсталирайте абсорбатор – той ще отвежда водните пари извън помещението.

 

Решаване на проблема с конденза чрез термокерамични бои и външна изолация

Термокерамичните бои осигуряват надеждна изолация. Те са съставени от мънички керамични сфери, кухи отвътре. Ако боядисате външните стени на стаята отвътре с такава боя, ще получите лесно решение за справяне с конденза и мухъла, тъй като чрез по-добрата изолация боядисаните с термокерамична боя стени ще имат по-висока температура. За още по-добър ефект освен вътрешната страна на външните стени се препоръчва да боядисате и част от вътрешните стени и тавана, които граничат с външните стени, покривайки лента с ширина поне 10 см.

Външната изолация води до повишаването на повърхностната температура на стените. Така не се създават условия за образуване на конденз. Тази изолация ще ви донесе още едно предимство – ще намали разходите ви за отопление.

 

Справяне с конденза чрез смяна на дограмата

Една от причините за конденза може да бъде стъклопакет от обикновено стъкло, което не е добър изолатор. Добре е да смените дограмата, поръчвайки дограма с К-стъкло. Това е нискоемисийно стъкло, осигуряващо добра изолация.

Ако дограмата ви е алуминиева, това е още една предпоставка за образуването на конденз. За предпочитане е да поръчате PVC дограма. PVC профилите са с нисък коефициент на топлопреминаване, така че повърхностната температура на самия профил ще е достатъчно висока, за да не дава възможност за образуването на конденз.

 

 

Share Button