Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Дограма » Нискоемисионни стъкла за намаляване загубата на топлина
Нискоемисионното стъкло

Нискоемисионни стъкла за намаляване загубата на топлина

Какво представлява нискоемисионното, или К-стъкло

Нискоемисионното стъкло е снабдено с тънък метален слой. Целта на слоя е прозорецът да пропуска слънчевата светлина, а топлината да се отразява обратно в стаята. К-стъклото се поставя като вътрешно стъкло в стъклопакета. Покритата с металния слой повърхност трябва да бъде обърната към стаята. Благодарение на свойствата на нискоемисионното стъкло можете значително да намалите загубите на топлина.

Още за нискоемисионното стъкло

  • Поради избирателността при пропускане на лъчите, поради което се получава икономия на топлина, се нарича още и селективно.
  • С поставяне на стъклопакет с нискоемисионно стъкло можете да постигнете икономия на топлина от 30% до 60%.

 

поръчайте дограмаСвържете се с нас, за да ви предложим най-добрата оферта за дограма нискоемисионно стъкло

 

Какво представлява металният слой върху нискоемисионното стъкло

стъклопакет с нискоемисионно стъкло

Върху прозрачното стъкло се нанася микроскопично покритие, състоящо се от метал-оксид (титаново или сребърно покритие). Слоят притежава висока устойчивост на механична и на химична обработка. Титанът спада към групата на благородните метали. Той не променя качествата си при обикновени условия. Необходимо са екстремни условия, за да не запази своите качества, например температура над 700 градуса. Среброто също спада към благородните метали. То има най-добра проводимост сред металите. То също променя свойствата си само при екстремни условия: топи се при температура 961,78 градуса. От сребро може да се изкове лист, с дебелина приблизително 2 μm, който може да пропуска светлина.

Видове нискоемисионно стъкло според нанасянето на металния слой

  • Получено чрез пиролитичен процес. Нанасянето на металния оксид се извършва чрез пиролиза, когато стъклото се изважда от калаената вана. Друго название за покритието, нанесено чрез пиролитичен процес, е твърдо покритие. Така полученото стъкло се отличава с висока устойчивост на механични повреди. То може да се реже, ламинира, или закалява.
  • Получено чрез магнетронен процес. При този вид нанасяне върху безцветното стъкло се нанася сребърно покритие. Използва се магнитно подобрено катодно разпрашване. Друго название за покритието, нанесено чрез магнетронен процес, е меко покритие. То трябва да се използва само като част от стъклопакет, като покритието се поставя от вътрешната страна. Може да се закалява и ламинира.

Как действа нискоемисионното стъкло

То има свойството да трансформира късите лъчи в дълги. При попадане на слънчевата светлина върху него, една част се пропуска, втора част се отразява, а трета част се абсорбира. Лъчи с дължина на вълната над 2500 nm не се пропускат от нискоемисионното стъкло.

В какви стаи е препоръчително да се поставя стъклопакет с нискоемисионно стъкло

Подходящо е стъклопакетът с нискоемисионно стъкло да се поставя в студени стаи, със северно изложение като част от топлоизолацията на прозорците. Ако се постави в стаи с южно изложение, през топлия сезон средната температура в такива стаи може да се повиши рязко.

Нискоемисионното стъкло и отоплителните уреди

Отоплителните уреди излъчват лъчи с дължина на вълната над 10 000 nm. Такива лъчи не се пропускат от нискоемисионното стъкло. Но тъй като този вид стъкло поглъща част от такива лъчи, е необходимо да се правят промени в обикновените стъклопакети, за да не се допусне повишаване на напрежението и вследствие на това счупване на стъклото. Въздухът от стъклопакета се изтегля и вместо него се въвежда газ, който може да бъде ксенон, криптон, или аргон.

Share Button