Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Дограма » Колко камерна дограма да изберем
камери на дограма

Колко камерна дограма да изберем

Разнообразието от дограма на пазара затруднява избора. Всеки иска да направи най-правилния избор, за да получи най-функционалната дограма за дома или офиса. Един от въпросите, който често се обсъжда от клиентите, е този за броя на камерите на дограмата. За правилен избор е важно да знаем какво е значението на броя на камерите в профила.

 

Какво представляват камерите в дограмата

Камерите представляват въздушните кухини, намиращи се между двете стени на профила. Ширината на всяка камера е не по-малко от 5 мм. Тъй като кухините са пълни с въздух, те гарантират добра изолация. Колкото повече камери има даден профил, толкова по-добра изолация предлага той.

 

Камерите и якостта на профила

Ако клиентите се интересуват от профил с по-голяма якост, трябва да имат предвид, че якостта не се увеличава пропорционално на броя на камерите. Якостта на дадения профил зависи само от усилващата част. Усилващият профил се монтира в камера, която е с по-голяма ширина от другите камери.

 

Видове профили според броя на камерите и типичното им използване

Според броя на камерите профилите могат да бъдат от двукамерни до десеткамерни. Различните видове профили се използват за следните случаи:

  • Двукамерни профили – те са подходящи за вътрешни прегради както в домове, така и в офиси.
  • Трикамерни и четирикамерни профили – те са най-разпространени, използват се за врати и прозорци. Стандартните PVC профили са с три камери.
  • Петкамерни профили – използват се все по-често, тъй като предлагат още по-добра изолация.
  • Камери с повече профили – сравнително рядко използвани засега, тъй като са скъпи.

 

Как можем да преценим колко камери има в даден профил

Можем да преценим броя на камерите в даден профил по дебелината му. Обикновено профили с дебелина 40 мм са двукамерни; тези с дебелина 50 мм са трикамерни, 60-милиметровите профили са трикамерни или четирикамерни, а профили с дебелина 70 мм са петкамерни.

 

Как да изберем броя на камерите в дограмата

Когато искаме да постигнем отлична топлоизолация и звукоизолация на дома или офиса, трябва да изберем дограма с повече камери. Най-добрият избор е дограма с пет камери, която предлага повишаване на топлоизолацията с около 20%.

 

От друга страна трябва да имаме предвид цената на профилите. Петкамерните профили струват повече от стандартно избираните двукамерни, трикамерни и четирикамерни.

 

Когато един от критериите, които са от значение за клиента, е дограмата да не е прекалено тежка, не трябва да избираме профили с много камери. Колкото повече камери има даденият профил, толкова по-тежък става той.

 

 

Share Button