Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Дограма » Защо да изберем енергоспестяващ стъклопакет
енергоспестяващ стъклопакет

Защо да изберем енергоспестяващ стъклопакет

Как се постига енергоспестяване

При обикновените стъклопакети изолационните качества не са високи. Енергоспестяващото свойство се постига чрез намаляване на топлопреминаването през стъклото:

  • променяне на ширината на въздушната междина в стъклопакета
  • използване на инертни газове, които допринасят за намаляването на конвекцията между двете стъкла в стъклопакета
  • използване на нискоемисионни стъкла

Спестяване на разходи с избора на енергоспестяващ стъклопакет

нискоемисионни стъкла

Енергоспестяващият стъклопакет е малко по-скъп от обикновения, но само за един сезон можете да си възстановите разликата в разходите за по-скъпия енергоспестяващ вариант. През лятото енергоспестяващите стъклопакети за прозорците ще ви осигурят още икономии поради икономията от използването на климатик.

От какво зависи ефективността на стъклопакета

  • от броя на стъклата в него
  • от вида на стъклата
  • от вида на запълването, с въздух или с газ

Запълване на стъклопакета с въздух и с газ

Запълването осигурява изолация и оттам води до пестене на разходи за енергия. Междинното пространство между стъклата може да се запълни с въздух, но по-добри резултати се постигат чрез запълване с газ. Най-често се използва аргон, при който коефициентът на топлопреминаване е особено нисък. Аргонът ограничава преминаването на въздушни потоци между отделните стъкла в стъклопакета, както и изолация. Така топлинните загуби през стъклопакета намаляват.

Запълването в стъклопакетите осигурява добро енергоспестяване н се извършва, когато най-малко едното от стъклата е нискоемисионно или всесезонно.

Нискоемисионни стъкла

Нискоемисионните стъкла са особено популярни, когато се търси енергоспестяващ ефект. Те са два вида: с твърдо покритие и с меко покритие. При нискоемисионните стъкла се постига най-нисък коефициент на топлопредаване.

Стъклопакети с нискоемисионно стъкло

При нискоемисионното стъкло покритието се нанася от вътрешната страна на стъклопакета. Така се повишава топлинната изолация, която става почти същата като изолацията на PVC профила, и се избягва образуването на конденз и по стъклата. Покритието на нискоемисионното стъкло може да бъде твърдо или меко, в зависимост от технологията, използвана за нанасянето му, и от химичния състав на самото покритие.

Твърдото покритие е трайно и дава възможност за задържане на повече топлина в помещението. Може да се използва и в стъклопакет и като решение при обикновеното двойно остъкляване в стари прозорци. Но соларният ефект на твърдото покритие е по-висок от този при мекото покритие.

Мекото покритие се характеризира с много висока пропускливост на светлина и минимално топлопреминаване, които са важни предимства през зимния сезон. UV предаването при това покритие е с до 70% по-малко. Освен това при използване на меко покритие цената на енергоспестяващия стъклопакет се понижава.

Избор на стъклопакета в зависимост от изложението

Тъй като нискоемисионното стъкло може да доведе до прекалено затопляне на помещението през лятото, чрез задържане на слънчевата светлина, може да се получи парников ефект. Затова нискоемисионните стъклопакети се препоръчват за помещения със северно изложение – североизточно или северозападно.

Предимствата на стъклопакетите с мултифункционално стъкло

Мултифункционалното стъкло съчетава предимствата на нискоемисионното и на слънцезащитното стъкла. Покритието се състои от много слоеве, с пластове от благородни метали. При различни условия покритието изпълнява различни функции. През зимата помещението със стъклопакет с мултифункционално стъкло е топло, тъй като намаляват загубите на топлина. През лятото е хладно, тъй като по-голямата част от слънчевата светлина, проникваща в помещението, се отразява навън.

Share Button