Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Дограма » Алуминиева дограма – плюсове и минуси
Алуминиева дограма

Алуминиева дограма – плюсове и минуси

При разнообразието от профили за алуминиева дограма, които се предлагат на пазара, е необходимо да сме информирани за предимствата и недостатъците на всеки вид профили, за да можем да направим най-добрия избор в съответствие с нуждите и целите, които си поставяме.

Въпроси, на които трябва да си отговорим, за да направим правилния избор на дограма

 • В каква среда ще бъде поставена дограмата, и на какви външни условия ще бъде изложена
 • Каква сума можем да заделим за нея

Защо алуминиевата дограма е предпочитано решение – плюсове

Алуминиеви профили

Алуминиевата дограма е един от основните видове дограма. Предпочитанията при избор на алуминиева дограма са поради редицата предимства, които получаваме с поставянето й:

 • Алуминиевата дограма не се влияе от температурните разлики, не е податлива на тях.
 • Тя не влошава целостта си с времето, така че външният й вид се запазва.
 • Алуминият е материал, при който няма опасност от гниене или нацепване, както при дървото.
 • При алуминия не е необходимо да се добавят допълнителни стоманени подсилвания. Той е материал, който издържа на натоварване, затова алуминиевата дограма е подходяща както за интериорни, така и за фасадни решения.
 • Ако искаме да поръчаме по-сложен вариант на дограма, например за окачени фасади, за зимни градини и др., здравината на алуминиевата дограма я прави оптималното решение.
 • Ако държим дограмата да бъде в даден цвят, алуминиевата дограма предоставя възможности за избор на цвят. При нея цветът се постига с прахово боядисване. Цветовете са устойчиви и не избледняват с течение на времето.
 • Още един плюс на алуминиевата дограма е високата й пожароустойчивост, което отново гарантира запазването на добрия и вид, както и сигурността на помещението.

Минусите на алуминиевата дограма

Както всички материали, алуминият има и своите минуси. Добре е да се прецени дали тези недостатъци няма да направят избора на алуминиева дограма не много удачен за дадените условия.

 • Основният минус, който трябва да се вземе предвид, е кондензирането на влага. Алуминиевата дограма не пропуска влагата и затова тя се отлага като конденз. Трябва да се прецени дали средата, в която ще се използва дограмата, няма да е с висока влажност.
 • Ако алуминиевата дограма се използва с среда, в която солеността е висока, това ще причини шупли по профила и ще влоши вида му. Затова този вид дограма не е подходящ за монтиране в близост до морския бряг.

Алуминиеви профили с прекъснат термомост

алуминиеви профили с прекъснат термомост

Vial-Salamander ви съветва да изберете алуминиеви профили с прекъснат термомост. Те са по-скъп вариант на алуминиева дограма, но притежават важно предимство. Характеризират се с по-големи топлоизолационни свойства, които се доближават до тези на PVC дограмата.

Целта на термомоста е да се прекъсне топлинния поток. Това допринася за повишаване на изолационните свойства на дограмата. Още едно предимство на алуминиевата дограма с прекъснат термомост е допринасяне за избягването на конденз.

Цената на алуминиевата дограма, сравнена с тази на PVC дограмата

Алуминиевата дограма е по-скъпа от PVC дограмата, тъй като алуминият се добива по-трудно и е по-скъп материал. Ако обаче искаме вратите и прозорците, които ще поръчаме, да запазят добрия си вид дълго време, и ако предпочитаме те да бъдат в определен цвят, изборът на алуминиева дограма е за предпочитане. Алуминиевата дограма с прекъснат термомост ще осигури и по-добра изолация.

Share Button