Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Врати и прозорци » Химически матирано стъкло за врати и душ паравани

Химически матирано стъкло за врати и душ паравани

Постигане на матирането на стъклото

Матирането на стъклото е процес, при който то се подлага на механична или химическа обработка. Така се постига полупрозрачен цвят с млечна белота. За постигане на по-голяма трайност на матиращия ефект след това се извършва и фиксиране със специален препарат. Допълнително предимство от фиксирането е устойчивостта на повърхността на матираното стъкло на отпечатъци и следи.

матирано стъкло

Източник: https://en.wikipedia.org

Приложения на матираното стъкло

Стъклото, обработено за постигане на матиращ ефект, се използва за:

  • Интериорни решения: остъкляване на врати, душ паравани, мебели, декоративни стени
  • Екстериорни приложения: остъкляване на фасади, търговски постройки, навеси, парапети, витрини, балкони

Матиране на стъклото с фигури

За постигане на по-оригинален и по-приятен интериор стъклото може да се матира на фигури.

Химически матирано стъкло

При матиране по химически начин се постига характерната сатенена гладкост на повърхността. Това стъкло пропуска добре светлината, но контролира виждането през него.

Ниво на светлопропускливост

Матиращият ефект не се отразява на светлопропускливостта. Нивото й достига до 90%. Степента на светлопропускливост зависи от дебелината на стъклото.

Начини на химическа обработка на стъклото

  • химическо матиране
  • химическо разяждане (ецване)
  • химическо разяждане и матиране

Постигнатото качество на матиране зависи от състава на стъклото, което се подлага на матиращата обработка. Тъй като се използва флуороводородна киселина, за препоръчване е обработката по този начин да не се прилага по метода „направи сам“. Ако е необходимо някои от участъците да не се матират, те се покриват с полимерен материал, който не се разтваря от киселината.

Матиране с английска сол и бира в домашни условия

Един популярен метод на матиране, приложим в домашни условия, за матиране на врати и душ паравани, е с използване на английска сол и бира. Нанасянето на получения разтвор може да се извърши с памук. След изсъхване се постига ефектът на заледено стъкло. Тук обаче светлопропускливостта може да не е толкова висока. Освен това не се получава сатененият ефект на промишлено химически матираното стъкло. Но ако полученият със сместа от английска сол и бира ефект не ви харесва, можете да измиете матиращия слой.

Получаване на орнаменти при матирането в домашни условия

За тези, които имат артистичен талант, е предизвикателството да получат орнаменти при матирането. За целта стъклото трябва да се намаже с парафин или пчелен восък и след втвърдяването на восъчния слой да се очертаят орнаментите. След това стъклото може да се обработи химически.

Виал комфорт предлага алуминиева и ПВЦ дограма SALAMANDER и Profilink с висок клас на качество, модерни дизайнерски решения и голяма дълготрайност.

За повече информация – свържете се с нас на посочените телефони или изпратите форма за запитване.

Share Button