Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Врати и прозорци » По-добра шумоизолация на прозореца – повече спокойствие в дома
шумоизолация на прозореца

По-добра шумоизолация на прозореца – повече спокойствие в дома

За живеещите в големия град шумът е дразнител, който пречи на уюта и почивката. Шумоизолацията на прозореца е решение за избавяне от досадния шум от трафика навън. Заедно с общата шумоизолация, за спиране на шума, предаван чрез конструкцията на фасадата, изолирането на шума отвън чрез подходящи прозорци си заслужава вложените средства.

 

Как звуковите вълни на шума въздействат на човека

Източниците на шум на улицата, булеварда и т.н. произвеждат звукови вълни, чието акустично налягане се наслагва върху атмосферното налягане, създавайки трептене на молекулите на въздуха. Въздействието на звуковите вълни върху човека се измерва чрез акустичното налягане, създавано от даден източник на шум, отнесено към долната граница на човешкия слух. Това съотношение се нарича ниво на звуковите емисии и се измерва в децибели.

 

поръчайте дограмаСвържете се с нас, за да ви предложим най-добрата оферта за дограма добра щумоизолация

 

Наредба на Министерството на здравеопазването от 2006 г.

Наредба №6 от 2006 г. на Министерството на здравеопазването разглежда нивата и въздействието на различни шумове върху здравето. Тя определя гранични стойности за шумовите нива както в жилищни, така и в обществени сгради. Използвайки включената в наредбата методика, може да се изчисли шумовото натоварване както в урбанизираните райони, така и в тихите области. В съответствие със шумовото натоварване може да се прецени каква фасадна обшивка и какво остъкляване са необходими за съответната сграда.

 

Максимално допустимо ниво на шум в жилищни сгради

Максималното допустимо ниво на шума в жилищни сгради е 60 dB. Това ниво е малко по-високо от шума, получаван при нормални разговори – този шум е от 40 до 45 dB.

 

Малко е необходимо, за да се намали така нареченото „шумово замърсяване“

Всяко намаляване на шума от външната среда, най-често и най-лесно постигано чрез шумоизолация на прозорците, води до значително намаляване на вредата от него. При постигане на шумоизолация с подобрение от 10 dB вредата от външния шум се намалява двойно.

 

Елементи от прозореца, които допринасят за изолиране на шума

 

Класове на шумозащита при прозорците

Определени са шест класа на шумозащита при съвременните прозорци. Шумоизолацията нараства при всеки по-висок клас. Прозорците с висок клас на защита от шума поглъщат по-голяма част от звуковите вълни на външния шум.

 

Прозоречни конструкции и шумоизолация

При прозорците се използват еднослойни и многослойни конструкции. Основна роля в тях играе стъклопакетът. Той е основна част от дограмата, заемайки около 70% от нея, и допринася за шумоизолиране.

 

Дебелина на стъклото и шумоизолация

Най-често се използва комбинация от две стъкла с 4 мм дебелина за вътрешното стъкло и 6 мм за външното – двоен стъклопакет. Това е така наречената асиметрична комбинация, предимството на която е намаляване на влиянието от собствената честота и по този начин постигане на спад на шумоизолацията при отделното стъкло. Поради разликата в дебелината на стъклата спадът в шумоизолацията е в различни области, което повишава общата шумоизолация на пакета.

При тройния стъклопакет по-важно от дебелината на стъклата е разстоянието между тях. По-голямото разстояние повишава коефициента на топлопреминаване. При тройните стъклопакети обикновено се използват стъкла с дебелини 4, 6 и отново 4 мм.

Share Button