Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Врати и прозорци » Конденз при прозорците
Конденз по прозорците

Конденз при прозорците

Кондензът по прозорците води до замъгляване на стъклата, а може да доведе и до образуване на мухъл. Още по-неприятно е, когато кондензът е между стъклата на стъклопакета. Това е сериозен дефект на прозорците, за който трябва да се погрижат специалисти.

 

Съвременните прозорци осигуряват добра изолация. От друга страна, в самите помещения, особено в жилищните, непрекъснато се отделя водна пара. Това е основна причина за конденз.

 

поръчайте дограмаСвържете се с нас, за да ви предложим най-добрата оферта за дограма без конденз по прозорците

 

Защо след смяна на стара дограма с нова PVC дограма се повява конденз

Понякога се прави грешният извод, че само дървената дограма гарантира предотвратяването на конденз, тъй като след смяната се наблюдава кондензиране на водни пари и мухъл.

Всъщност причината е, че при старата дограма уплътняването не е добро и се извършва проветряване с извеждане на влажния въздух навън. Новата дограма изолира добре помещението и водните пари остават в него. Така влажността на въздуха се увеличава и водните пари кондензират върху най-студените повърхности: стените и стъклата на прозорците.

 

По-голям конденз при новопостроените сгради

Кондензът в помещенията в новите сгради е по-голям, тъй като самите строителни материали са събрали доста влага. За да се отдели тази влага, е необходим период от около година след построяването.

 

Къде се появява конденз

Кондензът се образува първо в най-студените части на прозорците, краищата на стъклата. Освен това кондензирането на влага се появява най-рано в долния край на стъклата, тъй като широките первази и рамките на прозорците изолират въздушния поток.

 

Защо конденз се наблюдава и в неотоплявани помещения

Дори помещението да не се отоплява, то изстива през нощта, както и другите помещения. Въздухът е наситен с водни пари, вследствие на дишането на обитателите през деня, и така се получава конденз.

 

Как може да се избегне кондензът

  • Една от най-простите мерки за предотвратяването на конденз е редовното проветряване на помещенията, но без то да е продължително. Широкото отваряне на прозореца, за 5-10 минути, по 3-4 пъти дневно, е достатъчно. Така въздухът, който съдържа водни пари, напуска помещението, а на негово място навлиза по-студен въздух.
  • Сутрин, след проветряването с широко отворени прозорци е добре отоплението да се пусне веднага и да продължи непрекъснато. Ако отоплението е непрекъснато и температурата не варира много, не се образува конденз.
  • За северните помещения е необходимо поддържането на 17-18-градусова температура, дори през зимата, тъй като те изстиват по-бързо в сравнение с южните помещения.
  • Кондензът се предотвратява при поддържане на почти еднаква температура във всички стаи в жилището. Малките температурни разлики не дават възможност за конденз на водни пари.
  • Ако в отоплявани помещения се появи конденз, достатъчно е от време на време посоката на топлия въздух да се променя.

 

Конденз вътре в стъклопакета

Появяването на конденз между стъклата в стъклопакета може да се дължи на следните причини:

  • пълно разхерметизиране на стъклопакета
  • използването на некачествен влагоабсорбиращ материал в стъклопакета и по тази причина недобро абсорбиране на остатъчната влага вътре.

 

Къде се поставя влагоабсорбиращ материал, видове влагоабсорбиращи материали

Влагоабсорбиращият материал се поставя вътре в рамките, за да поддържа минимална влажност вътре в стъклопакета. Използва се силиконов гел, силипорит, молекулярно сито. Молекулярните сита са гранулирани материали с хигроскопични свойства, основаващи се на синтетичен зеолит.

Share Button