Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Врати и прозорци » Избор на профил за прозореца
профил за прозореца

Избор на профил за прозореца

Критерии при избора на профил за прозореца

  • Какъв материал да изберем, за да може профилът да отговаря на нуждите ни
  • Какви фактори да вземем предвид
  • Ще бъде ли необходимо често отваряне на прозореца
  • Ще изберем ли цвят, различен от стандартните

 

Избор на материал за профила

Материалът, от който е изработен профилът, е най-важният фактор за постигане на топлоизолация и звукоизолация, както и дълготрайност. Понастоящем на пазара се предлагат алуминиеви и PVC профили.

Алуминиеви профили:

Алуминиевите профили са подходящи както за фиксирани прозорци, така и за отворяеми прозорци и врати. При тях, с добавяне на гумени уплътнения и на добра дренажна система, се увеличава както топлоизолацията на произведената дограма, така и нейната хидроизолация.

Алуминиевите профили предлагат по-голяма дълготрайност на изработените от тях прозорци те предлагат и много големи възможности за разнообразие на дизайна

 

PVC профили:

PVC профилите предлагат отлична енергийна ефективност, по-добра от тази на алуминиевите профили.

Кондензът при прозорците, изработени от тези профили, е по-малък, отколкото при алуминиевите. Вземайки предвид съотношението между разходи и ползи, те предлагат най-доброто решение в сравнение с алуминиевите и дървените профили.

Още едно важно предимство на тези профили е лесното им поддържане.

По отношение на екологичността PVC профилите отново предлагат най-добрия избор, тъй като са напълно рециклируеми.

PVC профилите дават възможност за инсталиране на обков, при който затварянето е многоточково – важен фактор за защита против взлом.

Прозорците, изработени от тези профили, са по-евтини в сравнение с алуминиевите

 

 

Фактори, по които да изберем профилите за прозорци

  • коефициент на топлопреминаване – той определя какви ще са топлинните загуби, съответно и топлоизолационните свойства на профила. По-ниският коефициент на топлопреминаване означава по-добра топлоизолация
  • устойчивост на проливен дъжд – това е важен фактор за хидроизолацията, която ще притежава прозорецът. Тази устойчивост е особено важна, когато домът е на някой от горните етажи в сградата, тъй като там се увеличава натоварването на дограмата при поройни дъждове. За сгради, чиято височина е до 8 м, са подходящи профили с коефициент А; коефициент В е подходящ за сгради, достигащи до 20 м, а коефициент С – за сгради, чиято височина достига до 100 м,

 

Когато трябва помещението да се проветрява често

При необходимост от често проветряване, и следователно често отваряне на прозорците, е по-подходящо да се поставят прозорци, които се отварят, завъртайки се около хоризонтална ос. В някои случаи е необходимо прозорецът да е с асиметрични крила. В такива случаи пластмасовите профили предлагат разнообразни възможности за изработване на прозорци с различни форми, включително кръгли, триъгълни и др.

 

Когато държим на разнообразието от цветове

Ако желаем да разнообразим дома си с прозорци в даден цвят, алуминиевите профили са по-добрият избор. При тях оцветяването в желания цвят се постига лесно, посредством прахово боядисване. Така можем да поръчаме дограма в нестандартни цветове, например различни оттенъци на дъб, орех или махагон.

Share Button