Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Алуминиеви профили » Поддръжка на алуминиева дограма
Поддръжка на алуминиева дограма

Поддръжка на алуминиева дограма

Алуминиевата дограма, предлагана от Виал Комфорт, уплътнява ефикасно прозорците и им придава елегантен вид. Но за да запази ефикасността и вида си, тя трябва да се поддържа редовно. Ето някои съвети от Виал Комфорт за поддържане на вашата алуминиева дограма. Повечето важат както за алуминиевата, така и за PVC дограмата, а други са специално препоръчителни за алуминиевата.

 

Редовно почистване

Това е грижа, която съхранява привлекателността на всяка дограма. На пазара ще намерите специални препарати за почистване. Използвайте ги, защото те не повреждат повърхността, това е важно особено за алуминиевата дограма. Ако решите да използвате други препарати, уверете се, че не действат абразивно.

 

Почистване и смазване на движещите се части

Движещите се части трябва да се почистват редовно от прах със суха четка. Освен това, за запазване на функционалността на механизма той трябва и да се смазва редовно. Машинното масло е подходящо за тази цел.

 

Грижи за дръжките

За да могат да функционират добре, дръжките не трябва да се поставят в междинно положение. Освен това при междинно положение на дружката прозорецът може да се отвори по погрешка.

 

Грижи за обкова

Ако прозорците ви имат обков, той също изисква специални грижи. И тук важи правилото дръжките да не се оставят в междинно положение, а само обърнати вертикално или хоризонтално.

Смазването на обкова също е важно и трябва да се извършва два пъти в годината. Но и тук има особености. Смазващото масло не трябва да съдържа киселина. Лагерите при плъзгащ обков, както и ножиците и гърбовете при двуплоскостно отварящ обков не трябва да се омазняват.

 

Предпазване на алуминиевата дограма от тежести

На алуминиевата дограма не трябва да се закачат тежки неща. Тя може да издържа само щори. При натоварване с тежести може да се наруши лекотата и пълнотата на затваряне и да се получи провисване.

 

Обръщане на прозорците за летен и зимен режим

Обръщането е възможно при почти всички съвременни модели дограма. То се извършва със специални болтове, които са овални. Болтовете трябва да се завъртят до съответната позиция.

Обръщането също е част от основните грижи. Ако оставите дограмата само в зимен режим, това ще износи уплътняващата гума много по-бързо, поради непрекъснатото натоварване върху нея.

Можете лесно да проверите дали прозорецът ви е обърнат за летен режим. Поставете лист хартия между касата и рамката. Ако можете да го издърпате лесно, значи настройването е за летен режим.

 

Редовните грижи ще запазят вида и качествата на алуминиевата дограма

Причината да изберете алуминиева дограма е най-вече заради нейната здравина, устойчивост на корозия, както и на екстремни климатични условия, при които се получават големи разлики в температурите. За този вид дограма влажността също не е заплаха. Основите грижи за нея се състоят в почистване. Но освен това отделните части, като дръжките, механизмите за отваряне, обковът, също изискват специфични грижи. Полагайки ги за всеки елемент, обикновено два пъти годишно, ще запазите вида и функционалността на цялата дограма.

 

Share Button