Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » PVC дограма » Как да поддържаме PVC дограмата
грижа за PVC дограмата

Как да поддържаме PVC дограмата

PVC дограмата е част от дома, за която също трябва да се полагат редовни грижи, както и за мебелите, ламината, стените и др. Независимо дали сте монтирали дограма SALAMANDER или някой друг модел, от полаганите грижи за дограмата зависи продължителността на нейния живот.

Непосредствено след монтажа на дограмата

Важно е да махнете защитната лента от външната страна, най-късно до 2 седмици след монтажа. Лепилото от долната страна на лентата може да остави следи по дограмата под въздействието на атмосферните условия. След това може да е трудно и дори невъзможно да ги изчистите.

 

Основната грижа за съхранение на добрия вид на PVC дограмата

Това е почистването не само на стъклата, но и на рамките от натрупания прах. Достатъчно е почистването да се извършва веднъж месечно, с обикновен сапунен разтвор – топла вода и сапун или прах за пране. Можете да купите и специални препарати за почистване на PVC дограма.

 

Внимавайте с абразивните препарати!

Може да ви се струва, че почистването на PVC рамките с абразивни почистващи препарати ще ви спести време и усилия за търкане, а резултатът от почистването с тях ще бъде по-добър. На практика абразивните материали повреждат покритието на рамките, което придава такъв елегантен блясък. Дори едно почистване с абразивен препарат може да наруши целостта на горния слой и да премахне блясъка на профилите, а това ще улесни и полепването на прах в бъдеще.

 

Грижата за уплътнителите увеличава срока на годност на PVC дограмата

Уплътнителите не се виждат, но са важни за осигуряване на топло- и шумоизолацията. Те също събират прах от въздуха и се зацапват. Препоръчва се да се почистват поне 3-4 пъти годишно.

За почистването им отново можете да разчитате на сапунен разтвор или на специални препарати. Предимството на препаратите е в това, че по-ефективно отстраняват всички соли и елементи на праха и нечистотиите. Независимо от почистващия разтвор, винаги е особено важно уплътнителите да се изтрият добре, за да изсъхнат напълно.

 

Грижата за механизма на дограмата

Механизмът за отваряне и затваряне на дограмата също изисква грижи, за да запази доброто си състояние. Както всеки механизъм, той се нуждае от смазване. Можете да потърсите специално масло, но ако имате масло за шевни машини, и то е подходящо за целта. Редовното смазване, поне веднъж годишно, осигурява доброто функциониране на механизма, без скърцане и запъване.

 

Проверката на крепежните елементи

Важно е от време на време да се проверяват крепежните елементи, за да сте сигурни, че елементите на дограмата са надеждно закрепени.

 

Почистването на водоотвеждащите отвори

Водоотвеждащите отвори трябва да се почистват от праха и другите замърсяващи частици, за да могат да изпълняват функцията си.

 

Улеснете поддържането на PVC дограмата с „мини аптечка“

За лесно поддържане е добре да имате на разположение „мини аптечка“, която включва:

  • почистващ препарат за PVC профили
  • смазка за механизма
  • препарат за почистване на уплътнителя

 

Какъв срок на годност на PVC дограмата можете да постигнете с редовни грижи за нея

Ако полагате редовни грижи, ще запазите по-дълго PVC дограмата можете да очаквате тя да запази добрия си вид и добрите си изолационни качества за минимум 25 години, а може да се съхрани и да ви служи ефективно и за 40 години.

Share Button