Начало За нас Услуги Актуални цени Отстъпки Галерия Новини Блог Запитване Контакти

Намерете ни в социалните мрежи

Блог на Виал комфорт » Дограма » Смяна на стъклопакета
Смяна на стъклопакета

Смяна на стъклопакета

Смяната на стъклопакета може да се наложи ако той се разхерметизира, например ако се счупи някое от стъклата. Тогава той трябва да се смени бързо, тъй като разхерметизирането нарушава енергийната ефективност на дограмата.

Ако имате дограма с обикновено бяло стъкло и искате да повишите икономията на енергия и поддържането на оптимална температура, също е необходимо да смените стъклопакета.

Смяна може да се наложи и при провисване на дограмата, поради което тя не може да се затваря добре. Причината може да е неточен монтаж, неправилно остъкляване, лошокачествен обков. Ако обикновеното регулиране не отстрани провисването, също може да се наложи подмяна на стъклопакета.

Разхерметизиране на стъклопакета

Разхерметизиране на стъклопакета

При разхерметизирането признакът е замъгляване от вътрешната страна, особено при висока влажност на въздуха. При изработването на самия стъклопакет между стъклата се поставя влагоабсорбиращо вещество. При разхерметизиране то не може да поеме цялата влага.

Решението е подмяната с нов стъклопакет, която може да се извърши правилно само в заводски условия. Пакетът трябва да се отвори, ако има счупено стъкло, то трябва да се смени. Двете стъкла трябва да се измият и да се подсушат със специална машина. Накрая се извършва херметизирането на целия стъклопакет – горещо или студено. Студеното херметизиране се извършва чрез заливане с полиуретанови силикони.

 

Смяна на стъклопакета – площ на прозорците

Основно правило е, че когато прозорците на стаята са вертикални, площта им трябва да е от 10% до 20% от площта на пода, а при покривни площта им трябва да е 60% от необходимата площ на вертикалните прозорци за същата стая. С новите стъклопакети могат да се планират и по-големи прозорци, без това да пречи на икономията на енергия.

Видове стъкла за стъклопакети

Доскоро масово се използваха двойни стъклопакети с комбинация от две бели стъкла, с дебелина 24 мм. Обикновеното бяло стъкло не осигурява добра топлинна изолация. Вече се използват комбинации с К стъкло, което предлага енергийна ефективност през зимата, не давайки възможност на топлината от стаята да се отдаде навън. То е подходящо за стаи с източно и северно изложение. Комбинациите със стъкло „Четири сезона“ осигуряват оптимална ефективност и през лятото, и през зимата, тъй като енергията се пропуска равномерно както отвън навътре, така и отвътре навън.

 

Смяна на стъклопакет у дома

За смяната на стъклопакета у дома трябват доста усилия, преди всичко за транспортирането и пренасянето на материалите. Те могат да се превозят само със специализиран транспорт. Освен това са тежки – един квадратен метър стъклопакет тежи средно между 20 и 25 кг.

Освен това при неправилен монтаж след това ще се наложат допълнителни разходи, тъй като ще трябва да се прибегне до услугите на специализирана фирма.

 

Двоен или троен стъклопакет?

Независимо от комбинациите от стъкла двойните стъклопакети предлагат по-малка енергийна ефективност от тройните.

При смяна на двоен стъклопакет с троен има различни варианти:

  • Преправяне на пакета, с добавяне на трето стъкло с дистанционер и смяна на стъклодържателите с по-тесни
  • Преправяне на целия пакет
  • Поръчване на нов стъклопакет

При тройния стъклопакет се използва комбинацията стъкло „Четири сезона“, бяло стъкло и К стъкло. Дебелината може да достигне до 40 мм, което повишава топлоизолацията.

Share Button